Help mijn kind heeft podiumvrees.

kinderdans 3 dansers podiumvrees

Je kent het misschien wel. Zweethandjes, een kloppend hart en trillende benen. De een krijgt het enkele minuten voor aanvang, en anderen hebben er een hele dag last van. De een ervaart het alleen bij het eerste optreden en de andere heeft na jaren ervaring nog steeds last van.

Podiumvrees,
de angst die je voelt vlak voor een moment dat jij op het podium staat en iedereen naar je kijkt, we lijken het enigzins normaal te vinden.

Maar voor de aller kleinsten onder ons is dit gevoel een soms wekelijks ritueel. De angst speelt zich dan niet alleen meer af rondom een podium, maar ook in de danszaal of in hun dansgroep kan dit gevoel overheersen. Alhoewel deze ‘podiumvrees’ zich dan wel op een iets andere manier uit; de kinderen gaan huilen, dringen erop aan dat hun ouders hun handje vast blijven houden of weigeren zelfs om überhaupt te gaan. Het lijkt misschien een beetje overdreven, maar het is zeer normaal en een logisch verschijnsel wat vaak voor komt bij kleine kinderen. Ze bevinden zich namelijk in een onbekende ruimte met veel andere drukke kindjes, ze zijn misschien wel voor het eerst zonder hun ouders en er is een vreemde juf/meneer met mogelijk vreemde muziek.

Toch is dansles een leerzame ervaring en het helpt de kinderen met het verbeteren van vele vaardigheden zoals. Discipline, zelfvertrouwen, geheugentraining, coöperatief leervermogen, het opvolgen van instructies, ruimtelijke en kinesthetische bewustwording en zelfexpressie worden allemaal in de dansles ontwikkelt. Als je dit leest denk je misschien; waarom gaan alle kinderen dan niet gewoon op dansles?  Nu is het toch wel handig wanneer een kind over een kleine hoeveelheid vaardigheden beschikt voordat hij/zij naar de eerste dansles gaat. Een kind zou zich bijvoorbeeld moeten kunnen concentreren tijdens de les en zich moeten kunnen focussen op de docent. Het is niet de bedoeling dat een kindje er zijn eigen speeluurtje van maakt, hij gaat tenslotte wel naar dansles… Ook een kleine basis van ritme gevoel, motorische vaardigheden en coördinatie een fijne bijkomstigheid. Maar het belangrijkste is toch wel dat een kind een zeker enthousiasme moet hebben om te dansen!

Je kind heeft dit enthousiasme en als ouder lijkt dansles je dé geschikte plek voor de ontwikkeling van je kind, maar het kind krijgt toch last van het omschreven ‘podiumvrees’ in de les. Niet getreurd! Meestal is dit een korte fase en gaat het vanzelf over. Maar wij hebben een paar dingen op een rijtje gezet die misschien kunnen helpen:

Kinderdans capezio podiumvrees

– Ouders in de les:
Wanneer u als ouder/verzorger de eerste lessen een tijdje in de les blijft, kan dit  het kind een veilig gevoel geven en gaat het zich waarschijnlijk meer op zijn/haar gemak voelen. Als hij/zij na een tijdje weer gewend is, kunt u er stiekem tussenuit glippen. Overleg dit uiteraard wet eerst even met de docent

-Afleiding:
Positieve afleiding kan een manier zijn om kinderen niet te laten huilen. Dus gebruik dit dan ook vooral om de angst van uw kind weg te halen terwijl ze de klas in gaat. De docenten doen dit meestal ook al vanzelf: ‘Wat zie jij er mooi uit! Is dat een nieuw pakje wat je aan hebt?’

– Vriendjes laten maken:
Zodra een kind een vriendje gevonden heeft waarmee hij zijn ervaringen kan delen, wordt de spanning meestal al een stuk minder. Door vriendjes op dansles heeft uw kind nog een extra leuke reden om naar de les te gaan!

Deze tips kunnen de toekomstige danseres/danser helpen om zich wat meer op zijn/haar gemak te laten voelen. Heeft u kind na enige periode nog steeds echt geen zin om te dansen en ziet het elke keer weer op om naar de dansles te gaan, Dan kunt u zich misschien afvragen of de dansklas op dit moment in zijn/haar levensfase wel geschikte plek is voor uw kind. Maar de meeste kinderen zullen de dagen gaan aftellen tot ze weer naar dansen mogen! Ze raken besmet met het dansvirus en komen daar zelfs hun hele leven niet meer van af…

Share this post

Leave a Reply