Waneer zijn je balletschoenen te klein?

Balletschoentjes maten
Waneer zijn je balletschoentjes te klein, of waneer ben je toe aan nieuwe balletschoentjes? Dit is een veel voorkomende vraag bij dansers en bij ouders van jonge dansers en danseressen.

Als kinderen in de groei zijn kan het soms als een verrassing komen dat de schoentjes te klein zijn.
Kinderen of tieners die een groeispurt krijgen kunnen binnen een schooljaar met de helft of de hele schoenomvang groeien. En voor dansers die meerdere keren per week les krijgen zal deze verandering snel voelbaar zijn.

De makkelijkste manier om te zien of een balletschoentje te klein is door simpelweg te kijken:
Het is dan belangrijk vooral naar de hiel van het schoentje te kijken. Als deze in de hiel snijd als de dansers op platte voeten staat dan is de danser toe aan een nieuw paar balletschoenen.

In de winkel laten we de dansers op de tenen staan ”Relevé” en pakken we met de duim en wijsvinger de breedte van de hiel vast. Kunt u het materiaal van het Canvas balletschoentje nog vastpakken en is dit ongeveer 1 cm stof dan is de maat nog prima. Bij balletschoentjes van stretchcanvas of leer is dit niet mogelijk en kan je dit enkel controleren door te bevragen naar hoe het schoentje om de voet voelt. Let er wel op dat een balletschoentje van strechcanvas altijd strak om de voet zit. Het gaat dus om de bewegingsruimte die de dansers nog heeft.

Voor kinderen adviseren we meestal voor een canvas of leren balletschoentje te kiezen.
Echter zit hier in pasvorm wel een groot verschil omdat leren balletschoentjes stugger zijn in het materiaal. Een leren balletschoentje moet comfortabel om de voet vallen van de danser maar mag zeker niet te strak zitten. De voet moet zich vrij kunnen blijven bewegen. Dit kunt u controleren door de danser de voeten te laten strekken of een “Tendu te laten maken” Ook kunt u de danser op de tenen te laten staan in ”Relevé” Zolang het schoentje niet snijd in de hiel is de maat goed. Laat u zich echter niet misleiden door het materiaal. Een balletschoentje van leer is nu eenmaal stugger dan dat van canvas.  Verder kunt u kijken of de tenen krullen aan de voorkant van het balletschoentje maar zult u zo goed als altijd de grote teen zichtbaar vooraan in het schoentje zien.

Een veel gemaakte fout bij het kiezen/controleren van een juiste maat is enkel te kijken naar de grote teen. Vaak zie je de grote teen zitten in het schoentje en duwt deze tegen de voorkant van de schoen. Dit wil echter niet zeggen dat de schoen te klein is. Een balletschoen behoort nu eenmaal als een dikke sok om de voet te vallen. Het is de bewegingsruimte in het schoentje wat er voor zorgt dat een schoen te klein of te groot is.
Als u bij ons balletschoentjes Bestelt adviseren wij de huidige schoenmaat op te geven. Door de ervaring met onze producten weten wij dan precies welke maat u dient te ontvangen en deze kan door de verschillende materialen of modellen afwijken van uw huidige schoenmaat.

Vanuit de winkel hebben wij met onderstaande schoentjes zeer goede ervaring en adviseren wij deze graag aan u om uit te proberen. Mocht u opzoek zijn naar een speciaal balletschoentje of advies nodig hebben bent u altijd welkom om in de winkel langs te komen waar we een groter aanbod hebben dan online. Of kunt u met ons contact opnemen.

Share this post

Leave a Reply