Je maakt het vast wel eens mee;
Je ziet mensen zoals artiesten, filmsterren, BN-ers en personal trainers vol met energie in een slank en afgetraind lichaam. Het overgrote deel van deze mensen is echter niet zo slank en fit geboren! Die mensen moeten vast en zeker een geheim hebben om slank, sterk en vol energie te kunnen leven!
Het geheim van voldoende energie begint bij een gezond levensritme en goede voeding.
Voeding is een HOT topic, en zeer zeker terecht.
Heb je te weinig energie in het dagelijks leven? Je bent niet de enige, zoals blijkt uit dit onderzoek.
Wanneer je gezond en goed wilt eten, en dit optimaal wilt kunnen afstemmen op jouw persoonlijke levensritme, dan is eten ‘work in progress’. Door simpele wijzigingen aan te brengen in je voeding kun je afslanken en je daarnaast weer energiek voelen. Dit zal niet van vandaag op morgen lukken, maar vergt de nodige tijd en aandacht.
Met deze blogs welke ik speciaal schrijf voor jou als danser/danseres wil ik je graag helpen en bijstaan in de zoektocht naar mogelijkheden voor jou om méér uit je lichaam te kunnen halen.
Een van de dingen waar je eens bij stil zou mogen staan is SUIKER.
Veel mensen leven op suiker, zonder dat ze het zich beseffen. Een normaal persoon krijgt er hier in West-Europa gemiddeld zo’n 35 kilo!! per jaar van binnen. Suiker is verslavend, en gezondheidsexperts zeggen vaak suiker = vergif.
Nu komt de schokkende verrassing: Suiker is niet alleen het suikerklontje in je thee of koffie, maar suiker zit tegenwoordig OVERAL in. Zelfs in brood, salades, tomatenketchup, mayonaise, noem het maar op… maar ook granen en alcohol vallen onder de (snelle) suikers! Het dient als conserveermiddel, zoetmiddel en om het product goedkoper te maken.
Ons lichaam is echter niet ingericht om deze grote hoeveelheden suiker aan te kunnen. Onze spieren worden tijdens de (dans)training gevoed met een andere vorm van suiker namelijk de enkelvoudige suiker glucose.
Koolhydraten (meervoudige suikers) worden altijd afgebroken en omgezet tot deze enkelvoudige suikers door middel van de 6 B vitaminen en enkele mineralen. Je zult begrijpen dat je voor de inname van koolhydraten dus continu vitaminen en mineralen uit je lichaam nodig hebt om glucose voor je spieren te kunnen aanmaken. En wat nu als die vitaminen en mineralen niet voldoende aanwezig zijn?
Dan nemen we toch gewoon producten met zoetstoffen in plaats van suiker?
Evenzogoed is dit niet de oplossing. Suikervervangers zijn bekend als fructose, ookwel op de etiketten genoemd als HFC, vruchtensuiker, fruitsuiker, sorbitol etc. Het nadeel van deze vorm van suiker is dat het afgebroken moet worden door de lever, wat een flinke belasting is. Met een overdaad aan fructose zou je zelfs een vette lever kunnen krijgen zoals ook een alcoholist die heeft. Er zijn echter ook essentiële suikers die een positief effect hebben op ons lichaam. Ze heten Glycomics en voorbeelden hiervan zijn mannose, fucose, sialinezuur en xylose.
Deze suikers staan in balans met elkaar net zoals dit bij vetzuren gewend zijn.
Als je toch voor een zoetmiddel wilt gaan, dan kun je kiezen voor bijvoorbeeld groene stevia. Dit is gemaakt van een plantje (ookwel honingplant genoemd) en is natuurlijker dan de synthetische zoetstoffen. Beperkt gebruik van honing is ook een gezond alternatief. Let er wel op wát je koopt want ook van deze twee zijn er misleidende producten te koop. Al met al blijft het de beste keuze om te kiezen voor voeding die rechtstreeks uit de natuur komt. Suiker minderen tot helemaal reduceren kost misschien een 3-4 tal weken, maar je lichaam zal er je dankbaar voor zijn. Bovendien zal door het minimaliseren van je inname van suiker een betere stabielere bloedsuikerspiegel ontstaan, welke voorkomt dat je behoefte hebt aan zoetigheid na een maaltijd, maar nog veel belangrijker; je kunt minder last hebben van ‘dips’ gedurende de dag..
Wil je weten hoe jij je voelt na een periode zonder suiker? Als je de volgende keer boodschappen gaat doen, let dan op de etiketten en laat de producten met suiker links liggen.
Suiker staat onder de volgende namen op de etiketten:
Tafelsuiker
- Kristalsuiker
- Bruine suiker
- Rietsuiker
- Basterdsuiker
- Poedersuiker
- Kandij(-suiker)
- Geleisuiker
- Vanillesuiker
- Maltodextrine
- Maltose
- Maisstroop
- Glucosestroop
- Fructosestroop
- Glucose-fructosestroop
- Dextrose
- Druivensuiker
- Sacharose
- Sucrose
- Melasse(-stroop)
- Invertsuiker
- Appel concentraat
Met gezonde groet,
Chris Mathijssen