Wanneer mag je op spitzen dansen?

Wanneer mag je op spitzen dansen? spitzen aanmeten

Het moment van de waarheid; wanneer ben jij er klaar voor?

 

Bij elke danser zal de vraag gaan komen. Na jaren van oefenen en trainen mag je ze dan eindelijk aan doen. Het is een geweldig moment in je toekomstige dance journey. We hebben het natuurlijk over de spitzen. De vraag is alleen, wanneer wordt het jouw moment?

Wachten kan soms erg vervelend zijn. Bij dansen zijn de spitzen daar een goed voorbeeld van. Sommige beginnen al vroeg rond hun 10e levensjaar, anderen moeten net wat langer wachten. In die jaren krijgen de voeten een enorme groeispurt en gaan ze zich het snelste ontwikkelen. Op jonge leeftijd zijn de botten nog erg kwetsbaar. Sta je dan te vroeg op de spitzen, dan kan het zijn dat je voeten krom/scheef gaan groeien. De voeten en enkels moeten dus de tijd krijgen om steeds meer controle en spierkracht te ontwikkelen om er stevig op te kunnen dansen. Dus wees niet bang dat je te snel achter loopt, want het wachten wordt beloond!

Je lengte gaat een grote invloed hebben op je training. Compacte dansers beschikken nou eenmaal eerder over de kracht en controle dan langere dansers. Wees gerust want met de juiste oefeningen kom je er zeker. De focus ligt onder andere bij de stabiliteit van de bekken.  Zodra je die in controle hebt komt het bijna vanzelf. De meeste docenten zeggen niet voor niets dat het draait om het vinden van ‘your own centre.’

Een ander punt is het verschil tussen kracht en flexibiliteit. Deze hebben beide de aandacht nodig om de druk van je lichaam op te vangen. De kracht kan je ontwikkelen door vaak te springen met een goede afwikkeling vanuit je voet. De flexibiliteit komt door je voeten te strekken en te flexen. Dit zou je op elk moment van de dag kunnen oefenen of trainen met onder andere de stretch band Door deze punten beide de aandacht te geven kom je steeds meer tot de juiste kracht en flexibiliteit.

Uiteindelijk komt alles neer op de beste training en het juiste materiaal. Je zult makkelijk 3 á 4 uur per week moeten trainen om de goede techniek en spiercontrole te krijgen. De juiste spitzen kunnen daar een enorme boost aan geven. Een specialist kan je in een uitgebreide passessie precies uitleggen wat de do’s en de don’ts zijn op het gebied van spitzen. De voeten worden compleet geobserveerd. Hij zal kijken naar de grote van de tenen en de voeten, de hoogte en lengte van de wreef en zelfs naar de techniek van de danser zelf. Uiteindelijk behoord de pijn namelijk zo min mogelijk te zijn.

Zijn doel is dus om de juiste spitz onder elke dansende voet te plaatsen. Wil je meer weten over het passen van spitzen door een specialist? Neem dan gerust contact met ons op voor een passessie.

Onthoud wel, discipline is een must. Het is geen race om de eerste te willen zijn. Geduld en nauwkeurigheid zijn van belang om op spitzen te leren dansen. Kijk niet naar anderen maar naar je zelf, het is jouw moment!

Share this post

Leave a Reply